ACER SPECIAL
Verzorgingstechnieken voor Acer in het algemeen per stadium waarin de boom/bonsai zich bevindt.
Er dienen over het ganse jaar meerdere snoei, pluk en vormtechnieken te worden uitgevoerd om een bonsai in topconditie te brengen en te houden. Die kunnen behoorlijk verschillen naargelang de toestand van de boom. Ook naar gezondheid toe, en dit is misschien wel het belangrijkste, moeten we onderscheid maken.
Soms is het moeilijk om als bonsailiefhebber in te schatten in welk stadium hun pré-bonsai of hun bonsai zich bevindt.
Ik heb een indeling gemaakt in 3 verschillende stadia.
In eerste fase wordt een boom of een plant als ruw materiaal aangeboden om als bonsai te worden omgevormd. Mogelijk komt die dan uit een kwekerij, je tuin of is die uit het wild genomen. Het kan dus een jonge boom zijn of reeds een ouder exemplaar die reeds wat mogelijkheden heeft.
In de volgende fase kan je reeds spreken over een deels opgebouwde bonsai die reeds een mooie basis heeft. De nodige gesteltakken zijn reeds aanwezig met mogelijk een reeds deels opgebouwde wortelkluit.
In fase 3 hebben we een reeds doorgevormde bonsai in zijn eindstadium. De boom is in principe af zoals we zeggen. Een mooie structuur, gesteltakken met fijnere vertakking en een mooi stamvoet zijn aanwezig. We hebben ook reeds een compacte bonsaiwortelkluit. We spreken over een bonsai die reeds meerdere 10-tallen jaren in vorm wordt gehouden.
Deze stadia zijn een momentopname en zijn soms ook maar tijdelijk. Het zal van de skills van de bonsailiefhebber afhangen of van de groeikracht of gezondheid van de boom of hij in een bepaald stadium kan blijven. De natuur is ondoorgrondelijk en er kan altijd iets mis lopen waardoor de boom bijvoorbeeld takken of een mooie apex verliest of dat een deel van de wortels het laat afweten door droogte. Zo is het perfekt mogelijk dat een mooie bonsai uit stadium 3 terug wordt gekatapulteerd naar stadium 2 en zelfs naar stadium 1.
STADIUM 1:
Dit zijn bomen die nog volledig moeten worden opgebouwd vanuit zeer ruw materiaal.
Maar dit kunnen ook bomen zijn uit een hoger stadium die om één of andere reden terug moeten opgebouwd worden. Meestal liggen gezondheidredenen aan de basis en dienen we deze bomen te behandelen als de plant zelf.
DOEL:
- De bomen opbouwen of heropbouwen
- De plant kweken
- Gesteltakken kweken
- Stam en voet laten dikker worden
- Eerste (voorlopig) silhouet meegeven
- Eerste vormgeving door bedrading en hellingsgraad.
- Reeds een deel van de gesteltakken zetten en vormen door bedrading eventueel.
- Structuur opbouwen voor zover al mogelijk
- Tapsheid in stam en takken.
- Wortelkluit reeds deels voorbereiden op de toekomst.
TAKEN UIT TE VOEREN
- Alles laten doorgroeien tot beoogde resultaat bereikt is. Dit betekent herstelgroei voor bomen uit een hoger stadium.
- In dergelijk geval kan het bijvoorbeeld zijn dat na de bladval het duidelijk wordt dat de knopzetting niet optimaal meer is.
- De boom moet aansterken. Dus er is geen sprake van pinchen of snoei van betekenis het eerste jaar of zelfs voor enkele jaren. We zullen moeten wachten op nieuwe grote knoppen waar we mee verder kunnen werken.
- Inplanten in een grote houten bak of in volle grond (4 à 5 jaar minstens).
- Gebruik een goed doorlatend mengsel met grove structuur. Zeoliet, bims, lava, split, in hoge %.
- Gebruik in het groeiseizoen een meststof met een hoog cijfer N.
- Tijdens deze periode kan je de snoeiwonden verzorgen en laten dicht groeien.
- Vanaf het tweede jaar kan er wanneer er voldoende groei aanwezig is, enkele keren ruw worden teruggesnoeid om licht in de boom te brengen. Bij bomen uit een hoge stadium opletten dat je de eventueel nog aanwezige structuur niet beschadigd.
STADIUM 2:
Dit zijn reeds deels opgebouwde bonsai of pré bonsai die reeds een goede basis en gesteltakken hebben maar nog heel wat verfijning kunnen hebben. Of mogelijk ook bonsai uit het stadium 3 waar takken zijn afgegooid door verwaarlozing of slechte verzorging. In dit geval is het zelfs mogelijk om deze door te verwijzen naar Stadium 1 en terug van de basisopbouw te starten.
DOEL:
- Aanwezige gesteltakken opbouwen.
- Ook reeds een kijkzijde of een beste zijde fixeren naar de toekomst maar nog niet vastpinnen.
- Altijd de tapsheid en stamvoet respecteren in het ontwerp.
- Fijnere vertakking toevoegen.
- Fijnere struktuur en balans verbeteren.
- Stam en takdikte verder ontwikkelen.
- Wonden verder afwerken.
- Werk reeds aan een toekomstige meer compakte wortelkluit.
TAKEN UIT TE VOEREN:
- Gesteltakken opbouwen door bedrading en snoei. Herfst/vroege lente.
- Wachten met vroeg pinchen
- Starten met pinchen vanaf einde april, begin mei, naargelang het seizoen vordert.
- Beperkte bladsnoei (selectief te werk gaan)
- Verfijning en balans van de gesteltakken door met snoei de takdikte te sturen. Ondergroei gebruiken = verfijnen. Bovengroei gebruiken = diktegroei.
- Gebruik offertakken om meer balans te verkrijgen.
- Leg de zomergroei van je boom nooit stil door foutieve snoei. Neem dus nooit de middelste scheut weg in een groeifase zonder één of twee zijbladeren weg te nemen en de bladsteel te laten staan.
- Neem bij een eventuele verpotting reeds dikkere wortels weg en streef naar een compakte kluit.
- Werk best in een tussenpot die iets groter is en vooral dieper dan de eindpot.
- Grondmengsel kan reeds iets fijner dan in Stadium 1.
- Gebruik een normale bonsai meststof.
- Hou vooral de boom in de groei met het oog op warme en droge momenten in de zomer.
STADIUM 3:
Dit zijn bonsai die in de afwerkingsfase zitten. Bonsai die in principe af zijn, zeggen we soms. Dit is natuurlijk relatief. Een bonsai is nooit af. Qua struktuur hebben deze bomen een mooie wortelvoet, gesteltakken en verfijning. Deze bonsai hebben ook een reeds kompakte wortelkluit en staan in hun zeer ondiepe einschaal.
DOEL:
- Structuur van je boom onderhouden en zelfs nog verbeteren.
- Takken verder opbouwen, verjongen en verfijnen.
- Balans onderhouden en versterken.
- Korte internoden blijven opvolgen.
TAKEN UIT TE VOEREN:
- Pinchen vanaf de eerste groei is nu wel toegelaten. Blijven aanhouden tot het loof volwassen is.
- Nadien een combinatie verderzetten van pinchen en bladsnoei met de schaar indien nodig gedurende het ganse groeiseizoen.
- Korte internoden en balans in de nieuwgroei houden.
- Leg de zomergroei van je boom nooit stil door foutieve snoei. Neem dus nooit de middelste scheut weg in een groeifase zonder één of twee van de zijbladeren weg te nemen en de bladsteel te laten staan.
- De verpotting met wortelsnoei mag al eens wat dieper gedaan worden en ook dienen we de kluit zo plat mogelijk te houden. Nog steeds mogelijke dikkere wortels wegnemen.
- Trage groei trachten te ontwikkelen door een ondiepere schaal te gebruiken met een fijner substraat erin. (Minder spectaculaire groei maar niet minder gezonde groei ontwikkelen)
- Knoppenselectie. Boven (sterkere groei)/onder (zwakkere verfijnde groei).
- Normale bonsaimeststof met een eerder laag stikstofgehalte.
- Nauwlettend kijken dat er geen uitval is in de groei en fijne vertakking.
- Bomen in de groei houden gedurende de zomermaanden. Mogelijk komen er droge en warme zomerdagen en dan heeft de boom zelf de neiging om stil te vallen en in herfstmodus te gaan. Dit moeten we voorblijven. We passen een combinatie van groeistimulatie en selectieve bladsnoei toe waardoor de boom in groei blijft. Watergiftkontrole wordt dan nog belangrijker.
Belangrijk:
Je kan geen techniek voorschrijven per boomsoort. Wel kan je trachten een plan te maken voor één bepaalde boom. Het is dus zeer belangrijk dat je goed kan inschatten in welk stadium je boom zich bevindt. Elke vorm van pluk, pinch, snoei en de combinatie ervan alsook het tijdstip kan verschillen per boom in een bepaald stadium. Het stadium wordt bepaald door het algemeen voorkomen, gezondheid, groeikracht, grondmengsel, recente verpotting of niet, groei van het vorig seizoen, en ons streefdoel.
HIERNA VOLGEN ENKELE VOORBEELDEN UIT EIGEN COLLECTIE
"KLIK OP HET ITEM"