Eigen Projecten

Taxus Baccata-bos van Leon Verdurme  1980

Hoogte 70 cm Breedte 85 cm

Wanneer men Leon vroeg hoeveel bomen er in zijn bos stonden zei hij altijd grappend. " wel meer dan 1000" 

Ik leerde Leon Verdurme kennen in 1989. Hij was toen al fervent bezig met bonsai en ik keek  naar hem op.  Hij stond al erg ver met zijn vormgeving en verfijning. Dit bosje stelde hij reeds samen begin de jaren '80 uit een reeds zaailingen. Een jaar na zijn overlijden kreeg ik de kans op het over te nemen. Derik Aspinal maakte de perfect passende schaal. 

Op de Ginkgo Award 5 kreeg het een certificate of Merit

Larix leptolepis groep 1997. Druk op de knop om te openen.

Ulmus Procera 2003

 Uit de natuur genomen in 1999


Acer Buergerianum groep 1999

restauratieproject van een Takeyama groep uit 1970.

Juniperus Chinensis 1999

Mooie eerste stijling door Hotsumi Terakawa van 1995. De boom deed het goed tot hij besliste om zijn saplijnen te verleggen. Een ganse reeks takken stierven af.  Zo zie je op de vijfde foto wat er van overblijft zelfs na enkele jaren herstelgroei. Doorgedreven herstilering werd noodzakelijk vanaf 2009. Ooit zei Danny Use tijdens een kbk wanneer ik deze boom aanbood. Gij durft wel, zomaar een boom van Terakawa veranderen. Maar dit heeft niets te maken met durven. Dat is nu eenmaal de evolutie van een bonsai. Vooral  juniperus en taxus doen op een bepaalt moment hun zin, en wellicht had Hotsumi hetzelfde gedaan. De fotoreeks spreekt voor zich....nu 10 jaar na de herstilering heeft ook het loof opnieuw de gewenste groene kleur. 

Taxus baccata 1989

Taxus Cuspidata 1981

Opgestart in 1981 door Marc Noelanders

Acer Palmatum 2006 vanuit stek


Acer Palmatum Osakazuki  vanaf 2014

21 zaailingen werden geoogst in 2014 en deze heb ik samengebracht in een compositie.  In 2019 zijn er slechts 13 over gebleven. 5 heb ik eruit genomen de overige zijn afgestorven door onderlinge concurrentie. Het beoogde doel is een vrij natuurlijke groep te maken in een soort van vlotstijl. In maart 2020 wordt deze groep overgezet en na een grondige verpotting in een  platte ovale schaal om verder te kunnen ontwikkelen. Vanaf nu laten we geen uitbundige groei  meer toe. En wordt enkel naar verfijning toe gewerkt. Stammen zullen geleidelijk nog mee verdikken maar verfijning en korte internoden zijn vanaf nu belangrijker.

Acer Palmatum  Nishiki Gawa  2017


7 plantjes van om en bij de 3 tot 5 jaar werden voorzichtig met de wortels door het afwateringsgat van een schaaltje getrokken. Het geheel wordt zoals u merkt in een redelijk grote containerpot geplaatst. De bedoeling is dat deze planten zich goed verder op hun oorspronkelijke wortels kunnen ontwikkelen tot stevige stammetjes.  We geven hen daarbij veel water en meststof en er wordt niet gesnoeid gedurende 2 jaar. Op foto nr 9 zijn we oktober 2019 en de boompje zijn reeds 140 cm hoog intussen. Sommige stammetjes zijn reeds goed verdikt en gaan weldra in mekaar groeien. Dat is ook de bedoeling en het plantgat zal goed gevuld zijn en de volgende jaren zal de voet zich ook duidelijk verbreden boven op de potrand. Een nieuw plat wortelsysteem zal zo ontstaan. Later zal de onderste wortelpartij worden verwijderd....Wordt vervolgd...    

Acer Palmatum 2015

In 2015 werden 5 jonge planten als beginnend groepje bij mekaar gebracht. In het eerste jaar werden de stammetjes licht bedraad om rechtop te blijven staan. Nadien werd geen draad meer gebruikt en enkel nog verankeringen met bamboestokjes e.d. om ondermeer de stammen te corrigeren.  In oktober 2019 (laatste foto) zie je mooie verkleuring. We laten dit  groepje nog enkele jaren doorgroeien in deze bak teneinde goeie groei en verdikking te oogsten. Wordt vervolgd.... 

Acer Buergerianum project 2017


Een marcotage van A.B. leende zich perfect voor dit projectje. Zoals je merkt wordt opnieuw gebruik gemaakt van een plantgat waardoor de wortel wordt gepland in een vijvermand. Heel de constructie gaat voor meerdere jaren de volle grond in. Deze soort ontwikkeld zeer snel dikke stammen. Oktober 2019 waren beide stammetjes reeds meer dan 2 meter hoog.  Verwacht wordt dat de stamvoet zal verdikken bovenop de plaat en er zich een  tweede platte wortelplaat zal ontwikkeld. Nog even geduld en we kunnen de oorspronkelijke wortel wegzagen netjes onder de plaat. Zo ontstaat een zeer platte wortelbasis die vrijwel onmiddellijk in een platte schaal kan. Ik hou van dit soort projecten. Ik kan het iedereen aanraden. Wordt vervolgd.


        Taxus Baccata project uit 2002


Zware taxus containerplant afkomstig van Gijs Meboer. De boom werd opgepot in een grote container met de bedoeling voldoende loof en takken aan te maken gedurende 3 jaar. De boom werd ter bespreking aangeboden bij Marc Noelanders. In 2006 werd hij verpot naar een mooie lotusvormige bonsaipot.   In 2008 werden de eerste ingrepen gedaan qua structurele vormgeving. Hierbij werden stam en een aantal takken diep uitgehold om een sterke buiging mogelijk te maken. In 2010 volgde een eerste bedrading waardoor een deel van het loof nu ook over de linkerkant werd gezet. Er kwam op die manier meer balans in de kroon.   Voorlopig resultaat in 2019.


Juniperus Procumbers Aragi grown Japan 1995


Dit is een zeer traag en vlakgroeiende soort. De stam meet bij aanvang toch al zo'n 6 cm. met een basis van 8 a 9 cm. Een plant met deze omvang en ouderdom is zelfs in Japan moeilijk te vinden.   In het eerste jaar observeren we de plant. We geven hem een doorgedreven bemesting en wachten nog even met de eerste vormgeving. Enkele jaren later is de loofmassa zeer compact dichtgegroeid en starten we de eerste uitsnoei en bedrading. Het mooie compacte loof laat zich makkelijk zetten en geeft onmiddellijk mooi resultaat. We spreiden het loof zoveel mogelijk om nieuwe groei toe te laten. We geven de boom de juiste inclinatie (zie 3de foto). Een uitgesproken half-cascadestijl  ligt voor de hand. In 2001 krijgt de boom een mooie tokoname halfcascadepot aangepast. In eerste instantie leek deze iets te groot maar naarmate de boom verder evolueert lijkt het geheel te kloppen. Het loof vraagt een aparte aanpak qua onderhoud. Door de jaren heen was hij op meerdere tentoonstellingen  te zien waaronder ook de Noelanders trofee maar in Mons en Mulhouse.


Larix Decidua 1993


Deze yamadori Larix Decidua is afkomstig uit de Zwitserse Alpen en heeft daar behoorlijk lang mogen groeien. De eerste foto is niet van deze boom maar geeft een indicatie over de groeiwijze van dergelijke planten hoog in het gebergte. In de beginjaren kwamen de zogenaamde  yamadori maar zelden naar België. Je moest er als de kippen bij zijn om zoiets op de kop te tikken. De eerste vormgeving in 1994 was geen groot succes. Mijn plan was eigenlijk om een moyogi te maken. Maar dat plan ging niet door omdat een grote zware en belangrijke wortel niet toeliet om de boom later in een ondiepe schaal te zetten. De wortel heb ik dan afgebonden met een tourniquet met alluminium draad. Het dode hout werd onder handen genomen en een sharilijn werd doorgetrokken tot aan de basis. Ik was in die tijd in de leer bij Kevin Wilson en het was eigenlijk zijn plan om de stamlijn volledig uit te hollen en met schaduw en diepte te werken wat zo typerend is voor zijn stijl en manier van werken. De tourniquet op de wortel had er intussen voor gezorgd dat er ganse nieuwe wortel was ontstaan aan de bovenzijde van de draad. De draad heb ik nog net kunnen verwijderen maar  voorzichtigheidshalve heb ik de oorspronkelijke wortel pas na twee jaar verwijderd. Nu kreeg ik extra mogelijkheden om de stam op een andere en betere manier uit zijn pot te laten komen. Voor het eerst had ik de voldoening en was ik overtuigd dat dit de ultieme vormgeving zou worden. 22 jaar na de eerste poging was ik voor her eerst tevreden met het resultaat. Tijd brengt raad zeker maar ik beschouw dit als een leerproces dat iedere bonsailiefhebber zou moeten doormaken. Vandaag is het voor de beginner veel gemakkelijker en het aanbod van materiaal is zoveel groter. De begeleiding is veel beter en soms heb ik het gevoel dat de nieuwe generatie een stuk van het verhaal mist en dat ze het niet eens beseffen.




Pinus Uncinata Yamadori 2004


Deze boom is van oorsprong uit de Sierra Nevada in Spanje. Groeiwijze is ongeveer zoals de ons meer bekende mugho. Doch de ontwikkeling van knoppen en loof gebeurt allemaal wat trager. wordt nog verder aangevuld,



Picea Conica groep uit 1989


wordt nog verder aangevuld


Pinus Penthaphylla uit 1997



Taxus Baccata 1998



                   Ulmus procera (Engelse veldiep) 1989 





            Rotsbeplanting met Itoigawa Juniperus 75 cm hoog




Acer Palmatum Ishizuki 

nog verder uit te werken

Acer Buergerianum vlot-groep

nog verder uit te werken