HOE BRENGEN WE ONZE BONSAI GEZOND NAAR HET VOORJAAR?


We geven onze bomen enige bescherming tegen overdadige regenval in het najaar. Dit is noodzakelijk om wortelrot te voorkomen. Deze schimmel komt meer voor dan je denkt. Lange natte periodes zijn hiervan de oorzaak. We kunnen dus maar best voorzichtig zijn. Wanneer de schimmel toch opduikt kunnen we deze bestrijden met Alliette. (werkt ook preventief) of Fenomenal (is blijkbaar uit de handel genomen)

Ruim ook het afgevallen blad zoveel mogelijk op, ook onder bonsairekken want dit zijn woekerplaatsen voor ongewenste schimmels en insekten.

Een eerste ongewenste bezoeker vindt je onder de mostapijten " de emelt" (larve van de langpootmug). Deze larve nestelt zich onder het mos en vreet aan de jonge wortels. Je kan dus beter het mostapijt gedeeltelijk verwijderen. Zo kan je tevens beter de waterhuishouding kontroleren. Helaas maar ook goed voor onze gezondheid zijn alle produkten die het uiterst giftige "chloorpyrifos" bevatten tegen de emelt uit handel genomen. Alternatief is dat je Aaltjes kan inzetten tegen de emelten. Zoals Felti-guard van Dcm, of Aaltjes tegen emelten van Eco-style.

Kontroleer ook of pissebedden de afwateringsgaten niet blokkeren en plaats eventueel bij een volgende verpotting een tweede gaasje aan de onderkant bij. Deze pissebedden (muurvarkens) lijken onschuldiger dan ze zijn. Ze doen zich tegoed aan de wortels. Ze kunnen door hun massale aanwezigheid schade toebrengen aan de bomen. Vernietigen met Pyretrum (pyrethrines nr. 7059B).

We hebben de laatste jaren geen echte winters meer gehad, maar zoals altijd bevestingen de uitzonderingen de regel en moest het dan toch echt gaan winteren dan brengen we de bomen in de winterberging. Winterharde bomen blijven zolang mogelijk buiten en hebben dat beetje vorst toch echt wel nodig.

Eenmaal in de winterberging is regelmatig luchten aangewezen. De kombinatie van hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen moeten we absoluut vermijden. Dit werkt schimmelvorming in de hand. Zet je bomen nooit op de grond. Zo geef je knaagdieren de kans om aan de wortels te vreten. Gebruik niet te snel verwarming en zeker geen warmeluchtblazers. Bij ernstige en aanhoudende vorst kan je eventueel een petroleumvuurtje gebruiken. Deze vuurtjes brengen de themperatuur slechts gering omhoog en hebben door de CO2 zelf een gunstig effekt op konifeerachtigen. Ze geven hen een diepere groene kleur. Bij vorst leg je ook best natte spagnum de het grondoppervlak. Vooral groepen in platte schalen of op slabs kunnen snel droogvriezen. Kontroleer de bomen regelmatig op insekten en schimmels. Eventueel kan twee tot driemaal per winter preventief spuiten tegen de wintereieren van insekten en schimmels. Tegen insekten gebruik je bijvoorbeeld Wintroil,VBC van Bayer,Vernotex (het vroegere Sunspay) van Edialux of Oliocin (nr.5382) . Tegen schimmels kan je Bordeause pap (nr. 8540/B)of Dithane (nr.5016) gebruiken.

Een aantal regels dienen in acht te worden genomen bij winterbehandeling:

Niet gebruiken bij vorst

Grondoppervlak afdekken

Opgelet bij groenblijvers: wanneer we een van de minerale olieën gebruiken dienen we de bomen voor de behandeling iets droger te houden. De olie legt een film op de naalden en bladeren waarbij de verdamping tijdelijk stopt.

Wanneer we al deze winteraktiviteiten in acht nemen zullen onze bomen langer zonder belagers blijven. Dit geeft de bonsai de kans om in het voorjaar zonder remmingen prachtig uit te groeien.

We gaan minder moeten afrekenen met vervelende aanvallen van bladluizen enz. Maar

het grote voordeel is dat we in de komende lente en zomer veel minder zullen moeten gebruik maken van radicale produkten.

Succes, Ronny Vannuten